„Musisz jeść pięć posiłków dziennie” Jest to jeden z najczęściej powielanych mitów dotyczących diet stosowanych w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
[...] będzie, jeśli brak snu połączysz ze „śmieciowym jedzeniem” (fast food) i alkoholem. To naprawdę nie ma sensu. Kulturystą się jest, a nie bywa. Musisz coś wybrać. Referencje, badania, literatura: T. A. Trappe i in. Effect of ibuprofen and acetaminophen on postexercise muscle protein [...]
W pierwszej części tekstu skomentowałem nowe badania dotyczące wpływu pory spożywania i składu posiłków dla osób o normalnej glikemii oraz u tych, mających problemy z poziomem glukozy na czczo czy insulinoopornością. Po treningu siłowym - ma to uzasadnienie, jeśli celem nadrzędnym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Jeśli priorytet to masa, siła [...]
[...] u sportowców i osób w wieku 50-70 lat. Alkohol i diuretyki znacząco nasilają utratę cynku z moczem, a te środki są powszechnie nadużywane przez kulturystów. Referencje, badania: Prasad AS, Abbasi AA, Rabbani P, DuMouchelle E. “Effect of zinc supplementation on serum testosterone level in adult male sickle cell anemia [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
[...] Każdy jest zdrowy do... Jak często powtarzam, każdy jest zdrowy do momentu przeprowadzenia szczegółowej diagnostyki (rezonans magnetyczny, tomografia komputerowa, USG, badania krwi i moczu itd.) Wiele patologicznych stanów w ustroju człowieka jest niema, czyli nie daje żadnych objawów. To nie znaczy, że nic się nie dzieje, organizm może być [...]
Spędzasz masę czasu na siłowni, katując nogi coraz to większym ciężarem oraz pod każdym możliwym kątem, jednak wciąż nie widzisz efektów? Nie przejmuj się, nie jesteś sam. Nogi to największa grupa mięśniowa w naszym ciele, przez co wizualny efekt zwiększenia masy mięśniowej w tej partii wymaga naprawdę sporej ilości pracy i czasu. Regeneracja [...]
[...] jest obowiązkowa. Jej nazwa pochodzi od słów włoskich “pellis” i “aegra”, co w wolnym tłumaczeniu oznaczać będzie “chora skóra”. Pierwsze badania nad niedoborami witaminy PP i związaną z tym pelagrą były wykonywane już w XVIII wieku. W Polsce pelagra nazywana była “rumieniem lombardzkim”. Choroba [...]
[...] przez 22 dni (15% białka (2,4 g / kg), 35% tłuszczów i 50% węglowodanów). Uczestnicy przebywali w szpitalu i byli objęci 24-godzinnym nadzorem przez cały czas trwania badania. Wszystkim uczestnikom mierzono wydatek energetyczny w spoczynku i podczas zwykłych czynności (siedzenia, stania i powolnego chodzenia) mierzonych za pomocą [...]
[...] uwarunkowań, ale przysiady nie do końca mi pasowały. Tak więc wykonywałem najpierw prostowania nóg siedząc, a później wyciskania nogami i hack-przysiady”. Niektóre badania sugerują, iż o ile przysiad jest niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o zmuszanie do pracy mięśni: obszernego bocznego oraz obszernego przyśrodkowego, okazał się [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
[...] Dla porównania skład produktu „Oats and whey” z ALLNUTRITION: „płatki owsiane, koncentrat białek serwatkowych WPC 80% , naturalne aromaty, substancja słodząca: sukraloza. W badaniach naukowych spożycie owsa: obniżyło stężenie insuliny na czczo obniżyło stężenie glukozy na czczo powodowało, iż pole powierzchni pod krzywą dla glukozy było mniejsze [...]
[...] impact of food products Osteoporos Int. 2013; 24(1): 139–150. Published online 2012 Jun 16. doi: 10.1007/s00198-012-1998-6 Uwaga Pamiętać jednak należy, że nie wszystkie badania naukowe potwierdzają korzyści związane z większym spożyciem nabiału. Liczne opracowania sugerują, iż mleko i produkty mleczne mają potencjał diabetogenny (nadmierny [...]
[...] Wanad (V): wanad ma istotny wpływ na metabolizm glukozy. Nowe organiczne związki wanadu o większej sile działania i mniejszej toksyczności są aktualnie poddawane ocenie w badaniach klinicznych jako możliwa opcja terapeutyczna w cukrzycy. Wanad wpływa na metabolizm lipidów i węglowodanów oraz na aktywność fosfotransferaz i oksydaz [...]
[...] działań mających na celu pozbycia się tkanki tłuszczowej, nie planujesz odstawić alkoholu czy papierosów, nadużywasz leki to chociaż od czasu do czasu wykonuj elementarne badania krwi i moczu, a najlepiej także USG narządów wewnętrznych (nerek, wątroby), w tym badania serca statyczne i wysiłkowe. Podsumowanie Podsumowując temat, z [...]
[...] w większości, a jedynie niewielka dawka musi być pokryta przez naszą dietę. Pomimo iż działanie glutaminy nie zostało jeszcze do końca poznane, prowadzone są nad nią liczne badania. Tym, co można powiedzieć na pewno to to, że glutamina jest świetnym produktem na pobudzenie procesów metabolizmu i przemiany materii. Co więcej, według ostatnich [...]
[...] Włączenie białek serwatkowych do diety może korzystnie wpłynąć na profil lipidowy krwi, dzięki czemu poprawiają się znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i [...]
[...] serwatkowego w normalnych okolicznościach jest historią po 3-4 h, a kazeinowego po 6-8 h (oczywiście zależy to od parametrów osoby i ilości białka w porcji). Referencje, badania, literatura: Ronald J Maughan Hydration, morbidity, and mortality in vulnerable populations https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/70/suppl_2/S152/1811927 [...]